Kali i Qyqes Vjosa

Kali i Qyqes Vjosa

Kali i qyqes “Vjosa” po rikthehet në Shqipëri

Kjo periudhë, e cila përkon dhe me sezonin e shtegtimit të shpendëve është nga më magjiket për të gjithë ne, pasi mirëpresim në vendin tonë mijëra shpend shtegtues. Një ndër këto shpendë, është dhe Kali i qyqes, i cili tashmë ka nisur shtegtimin e tij nga Afrika drejt vendit tonë.

Nëpërmjet të dhënave të GPS dhe njoftimit nga kolegët e RSPB, Kali i qyqes i taguar (Neophron percnopterus) me emrin Vjosa po vjen së bashku me pranverën në Shqipëri. Tanimë foleja e tij nuk gjendet përreth një lumi të kërcënuar nga ndërtimi i hidrocentraleve, por brenda një Parku Kombëtar, i pari për një lum të egër në Evropë.

Aktualisht gjendet në Egjipt, nga ku do të vazhdojë rrugëtimin drejt Luginës së Vjosës, ku pritet të arrijë gjatë muajit Prill. Fluturimi për mbijetesë prej 5000 km i Kalit të qyqes është i mbushur me peripeci, pasi kërcënohet nga helmimi, elektroshoku me përplasjen me infrastrukturat e energjisë, persekutimi etj.

Postime të ngjashme